De Anna Bijns Stichting

‘Wie in aanmerking wil komen voor een belangrijke literatuurprijs doet er verstandig aan als jongetje ter wereld te komen,’ merkte Herman Stevens in 2006 in NRC Handelsblad op. Zijn woorden kloppen al decennia lang en hebben anno 2013 niet aan realiteit ingeboet: literaire vrouwen verblijven nog altijd in de schaduw van literaire mannen. Kwalitatief hoogstaande Nederlandstalige literatuur door vrouwen wordt minder vaak opgemerkt door literaire jury’s en krijgt minder serieuze aandacht van de pers. Daarom stelden Renate Dorrestein, Anja Meulenbelt, Caroline van Tuyll en Elly de Waard in 1985 de Anna Bijns Prijs in, die een oeuvre bekroonde dat zowel in stijl, vorm aanpak als in thematiek uiting moest geven aan de realiteit en de verbeeldingswereld van vrouwen.

De oprichters wilden met deze bekroning de P.C. Hooftprijs een weerwoord bieden, aangezien die tot dat jaar slechts vier van de vijfendertig uitreikingen naar een vrouwelijk auteur was gegaan.

De Anna Bijns Stichting is vernoemd naar de Middelnederlandse kleermakersdochter Anna Bijns (1493-1575). Anna Bijns is niet alleen een van onze eerste dichters, ze geldt in de literatuurgeschiedenis als allereerste schrijvende vrouw. Bovendien schroomde de ongetrouwde Bijns niet om openlijk over liefde en geloof te dichten, in haar tijd uitzonderlijk. Door haar moed en talent gold ze tot in Zuid-Frankrijk als een van de grote vrouwen van haar tijd, haar poëzie werd alom geprezen.