Anna Bijns Stichting heft prijs op en verlegt focus naar publieksevenementen

De Anna Bijns Stichting, met name bekend als vertegenwoordiger van de Anna Bijns Prijs, heft met ingang van dit jaar de prijs op en zal zich dynamischer en met grotere regelmaat richten op discussie en lezingen waarin ruimte gegeven wordt aan (internationale) nieuwe vrouwelijke stemmen in de literatuur.

De doelstelling is met de tijd veranderd: van een tweejaarlijkse prijs voor een Nederlandse schrijfster,  verbreedt de stichting haar focus door meerdere stemmen aan bod te laten komen. Door een programmering waarin ook niet-westerse stemmen aan bod komen wil de stichting vrouwelijke schrijvers op regelmatiger onder de aandacht brengen.

Op 25 mei aanstaande om 20.00 uur in de Tolhuistuin organiseert de Anna Bijns Stichting een eerste avond in nieuw tenue onder de titel #Zeghet: De literaire editie.

#Zeghet: De literaire editie

Drie ondergesneeuwde vrouwelijke personages gaan op zoek naar hun stem. Drie schrijfster maken een tekst voor vrouwelijke personages die in het oorspronkelijke werk een inferieure rol ten opzichte van de mannelijke held spelen. Wat is hun verhaal? De nieuwe monologen zullen tijdens een avondvullend programma voorgedragen worden door actrices.

Voorafgaand aan de tekstpresentatie zullen drie wetenschappers de teksten inleiden en daarmee van een context voorzien. Na de voordracht volgt nog een kort interview met de schrijfster. Waarom heeft zij haar tekst geschreven zoals ze hem geschreven heeft? Wat betekent dit specifieke personage voor haar?

Besproken worden: Desdemona (Othello/Shakespeare), Lolita (Nabokov), en Tirza (Arnon Grunberg).

TIRZA

-Inleiding door Yra van Dijk

-Tekstlezing door Mariana Aparicio Torres

-Interview met Jente Posthuma

DESDEMONA

-Inleiding door Naomi Velissariou

-Tekstlezing door Naomi Velissariou

-Interview met Hannah van Wieringen

LOLITA

-Inleiding door Margriet van Heesch

-Tekstlezing door Keja Kwestro

-Interview met Shira Keller

TICKETS HIER

Wat: #Zeghet: de literaire editie

Wanneer: woensdag 25 mei 2016

Waar: Tolhuistuin, Tuinzaal

Hoe laat: 20.00 uur